Kezdőlap » Elektronika » Kis háztartási gépek » Gyümölcs szárítók
A terméket nem tartjuk raktáron! Vásárlás előtt érdeklődjön a várható szállítási időpontról! info@otthon-szabadido.hu
A terméket nem tartjuk raktáron! Vásárlás előtt érdeklődjön a várható szállítási időpontról! info@otthon-szabadido.hu
A terméket nem tartjuk raktáron! Vásárlás előtt érdeklődjön a várható szállítási időpontról! info@otthon-szabadido.hu
A terméket nem tartjuk raktáron! Vásárlás előtt érdeklődjön a várható szállítási időpontról! info@otthon-szabadido.hu
.
.
.
Az élelmiszerek szárítását évezredek óta ismeri az emberiség. Régebben ezt a nap és a szél segítségével tették, később tűzhelyeket, sütőket használtak erre. Ma már nem csak a természet erőivel, vagy nagyanyáink otthoni módszereivel kell ezt megtennünk – modern technológiánk van hozzá.
A gombaszárító egy olyan berendezés, amelyre a legtöbben főleg az őszi szezonban emlékeznek, amikor hazahozzák erdei feltárásuk termését. De a szárító egész évben használható, nem csak szárított gomba készítésére. Gyümölcsöket, zöldségeket, gyógynövényeket és egyéb élelmiszereket is száríthat rajta.
A gombaszárító tökéletes megoldás azok számára, akik az otthoni termékeket részesítik előnyben a termékek tárolása helyett, értékelik a gyártási folyamatot minden szakaszban, és szeretik a bio, egészséges élelmiszereket. Gyümölcsök, zöldségek és egyéb termékek szárítása lehetővé teszi, hogy a víz akár 80%-át eltávolítsák, aminek köszönhetően olyan mikroorganizmusok fejlődnek ki bennük, amelyek rothadást vagy penészesedést okoznak. A megfelelő szárítás, vegyszerek használata nélkül megőrzi ízüket, természetes aromájukat és tápanyagaikat, vitaminjaikat és rostjaikat. Ugyanakkor az ilyen önfenntartás költsége alacsonyabb, mint az ilyen kész termékek vásárlása az üzletekben.
Manapság a gombák, zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények szárítása gyakran hagyományos sütőben történik. Az ilyen szárítás azonban egyenetlen lehet; az étel egyes részeken túl száraz lesz, máshol nem eléggé. Az élelmiszer-szárítók jelentik a megfelelő megoldást. A gomba-, gyümölcs- és egyéb termékek szárítógépe egy alapból áll, melyben egy fűtőtest, egy ventilátor és egy vezérlőpanel, egymás fölé helyezett sziták és egy szellőzővel ellátott fedél található. A levegőt felmelegítik, majd felfelé irányítják, ahol átfolyik a szárítósziták egymást követő szintjein. 5-6 darabnak kell lennie – egy eltérő szám megzavarhatja az egész folyamatot.
A legelterjedtebb "gombaszárító" elnevezés arra utal, hogy főként erre a célra használják, de alkalmazása ennél jóval szélesebb körű lehet; inkább gyümölcsök, zöldségek, gombák és gyógynövények szárítására szolgáló eszköz (de nem csak). Gyakori felhasználási terület a gyümölcs szárítása, amelyet például házi chipssé alakíthatunk, vagy később befőtt készíthetünk belőle. A szárított zöldségek vagy fűszernövények zúzás után felhasználhatók saját fűszerkeverékek összeállításához.
A termékeket szeletekre kell vágni, és egymás mellé kell helyezni a szitákra. A szárítószita házának átlátszónak kell lennie, hogy a folyamat felnyitása nélkül is látható legyen. A szárítósziták nyílásainak a szárítandó termékeknek megfelelő méretűnek kell lenniük - a kisebb darabok túl nagy nyílásokba eshetnek, és nem szabad elfelejteni, hogy a víz elvesztésével a gyümölcsök, zöldségek és különösen a gombák sokat veszítenek. kötetben. Attól függően, hogy mekkora mennyiségű zöldséget, gombát vagy gyümölcsöt tervezünk szárítani, vásárlás előtt érdemes egy megfelelően tágas szárítót választani; a kulcs itt a képernyő átmérője vagy felülete lesz.
A gyümölcsöket és zöldségeket meg kell mosni, lehetőleg meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A gombát jobb nem megmosni, hogy ne veszítse el az ízét, és a szárítási folyamat se tartson tovább, hanem törölje le és szeletelje fel. A szárítón a fűszernövényeket is száríthatja, egyenletesen eloszlatva a szitán, diót, tök- vagy napraforgómagot, sőt felvágottakat is. A száradási idő a termékek típusától és a készülék teljesítményétől függően változhat (általában néhány, ritkábban egy tucat óra).
Ami a gombát illeti, a szárításra a legjobb a gomba, a rókagomba, a vargánya, a babér vargánya, a morzsák és a sárkány. A gyümölcsök közül a legjobb szárítani az almát, körtét, szilvát, sárgabarackot, őszibarackot, valamint szőlőt, áfonyát és áfonyát. A szárításra különösen alkalmas zöldségek a zeller, a petrezselyem, a sárgarépa, a cékla vagy a póréhagyma. Általánosan ismertek a fűszerként gyakran használt szárított fűszernövények, mint a majoránna, a kakukkfű, a kömény, a koriander és a zsálya.
- Hőmérsékletszabályozás és tartománya - a gyümölcsszárítónak 40-70 Celsius fokos szárítást kell lehetővé tennie. A magasabb hőmérséklet ronthatja az ízt és megfoszthatja a terméktől a vitaminokat, míg az alacsonyabb hőmérsékleten történő szárítás nem túl hatékony. A hőmérséklet szabályozása különböző termékek szárításához és a szárítási folyamat egyes szakaszainak beállításához szükséges.
- A készülék teljesítménye - az élelmiszer-szárítógép teljesítménye legalább 200 W legyen.
- A szárítás egyenletessége - ezt a ventilátor, a szárító szintszáma és a tálcákon lévő lyukak mérete biztosítja.
- Szárító kapacitása - a szita átmérője, a szárítandó sziták száma és a padlók magassága határozza meg.
- Képernyőház - a legjobb, ha átlátszó anyagból készül, a részei pontosan tapadnak egymáshoz, a kivehető elemek pedig mosogatógépben moshatók.
- Szárító rosták száma - a szárításra szolgáló rosták száma a leggyakoribb 5, vagy a szárításra szolgáló rosták száma 6, bár vannak olyanok, amelyeknél több vagy kevesebb. Ennek függvényében szeretnénk szárítani, átmérőjükhöz igazítani a sziták számát.