Kezdőlap » Elektronika » Kis háztartási gépek » Gyümölcscentrifuga
A terméket nem tartjuk raktáron! Vásárlás előtt érdeklődjön a várható szállítási időpontról! info@otthon-szabadido.hu
A terméket nem tartjuk raktáron! Vásárlás előtt érdeklődjön a várható szállítási iőpontról! info@otthon-szabadido.hu
.
.
.
A legegészségesebb gyümölcslé a frissen facsart gyümölcsökből és zöldségekből származik; vitaminokat, enzimeket és pektint tartalmaz, amit a boltokban kapható gyümölcslevek elvesznek a pasztőrözés során. Ezért a legjobb, ha magad készíted a gyümölcsleveket. Például lassú gyümölcscentrifugákat használnak erre, amelyeknek köszönhetően viszonylag a legtöbb tápanyagot lehet visszatartani a lében.
A gyümölcscentrifugák lehetnek nagy sebességűek vagy lassúak. Mi jellemzi az utóbbiakat? Zöldségekből és gyümölcsökből levet nyernek bennük a kimenő termékeket összetörő, alacsony fordulatszámon, azaz 16-120 fordulat/perc sebességgel mozgó csavar nyomásával (bár erre a célra a leggyakoribb és legjobb sebesség a 40-65 ford./perc). Alacsony fordulatszámú gyümölcscentrifugák használatával gyümölcslevek készíthetők, de többek között pürék, habok, sorbetek és fagylalt.
Az ilyen facsarókat vízszintesre és függőlegesre osztják. A függőleges facsaró könnyebben használható, funkcionálisabb és sokoldalúbb. A csigakerék, amellyel a gyümölcsöt és zöldséget zúzzák, a tételnyíláshoz képest függőlegesen kerül bele, így azok maguk esnek a kamrába, ahol a csiga felfogja őket, és általában nem kell tovább tolni ( bár az erre a célra használt toló minden esetben fel van szerelve). A félkész termékekből történő gyümölcscentrifuga ezért kevesebb erőfeszítést igényel, és gyorsabb a függőleges facsaróban, mint a vízszintes facsaróban, ahol gyakran kell állni munka közben, hogy kézzel segítse a mechanizmust. A függőleges facsarók kemény gyümölcsök, gyökérzöldségek és zöldek, például spenót, zeller, csírák és petrezselyem feldolgozására egyaránt alkalmasak.
Korábban általában gyümölcslevek készítésére használták facsaróból. Nagy sebességű pengékkel dörzsölik, tépik a beléjük dobott termékeket - ez akár több ezer fordulat/perc is lehet. Nyilvánvaló, hogy ez a pengék és sziták felmelegedését okozza, míg a magas hőmérséklet tönkreteszi például a rostokat vagy a pektint. A lé felvizezve jön ki, és jobban szellőzik, ami miatt gyorsan megromlik; ezért bevétele után hamar meg kell inni.
A lassú facsaró viszont a csavar alacsony fordulatszámával zúz össze gyümölcsöt és zöldséget. A lé nem melegszik fel és nem veszíti el tápértékét. A préselés is hatékonyabb, mint a centrifugálás, így ugyanannyi kiindulási termékből több levet nyerhetünk. A facsarógépek lehetővé teszik, hogy kemény (például alma) és lágy gyümölcsökből (például áfonyából vagy málnából) nyerjen levet. A facsaró jobban működik a keményebb gyümölcsökkel és gyökérzöldségekkel, de nem a leveles növényekkel. Mindeközben a lassú fordulatszámú facsarónak nincs velük nagyobb baja, csak előtte kell rövidebb darabokra vágni őket, hogy ne tekeredjenek a csavar tengelyére. A lassú facsaróból származó gyümölcslé sűrűbb, és akár két-három napig is tárolható, mielőtt romlani kezd.
A " fordított " funkció nagyon hasznos . Előfordul, hogy egy kő vagy egy keményebb gyümölcs- vagy zöldségdarab beszorul a mechanizmusba. A tengely forgásirányának megfordításával szabadulhat meg tőle és oldhatja fel a mechanizmust, ahelyett, hogy erre a célra az egész készüléket kicsavarná.
Egy praktikus "nem kiömlő" dugó, azaz egy kifolyódugó, a munka befejezése után a gyümölcslevet a tartályban tartja, és megakadályozza, hogy maradékai az asztalra vagy a pultra csöpögjenek.
A szétszerelés nélküli előtisztítás lehetősége nagyon egyszerűvé teszi a használatát, különösen gyakori, pl. napi többszöri használat esetén. Csak öntsön vizet, és engedje át a kinyomó mechanizmuson, hogy öblítse le a maradványoktól.